19-11-07

De kracht van de media

Het gaat mijn petje te boven hoe de media onze samenleving kunnen beïnvloeden, en mensen wijsmaken wat ze willen. Het gaat over de "mars voor België". Prachtig initiatief denk je dan. Gisteren om 11u in de Zevende Dag sprak men over een opkomst van bijna 10.000 manifestanten. Om 13u waren het er al 20.000 en tegen het journaal van 18u waren het er al 35.000. Of hoe de cijfers gemanipuleerd worden.

belgie
 

Want eigenlijk is die opkomst nietszeggend en ondermaats, maar daarover waren de media het ook niet eens. Schitterend! Samenhorigheid! Eensgezindheid! Dat is wat dit land nodig heeft. Allemaal mee eens. Geheel of gedeeltelijk. Maar ik vraag mij toch af wat het gaat veranderen. Ik denk dat ik het antwoord wel weet: niets, helemaal niets.

Het moet me immers van de lever - ook al ben ik geen sympathisant van het Vlaams Belang - maar als de samenleving nog geen oren hebben naar het signaal dat elke verkiezing opnieuw wordt gegeven door bijna 1 miljoen Vlaamse kiezers, wat gaan die 35.000 dan betekenen? Met dat verschil dat voor dat miljoen alle vormen van relativering moeten gebruikt worden in de pers, en voor die 35.000 van gisteren er blijkbaar geen superlatieven genoeg zijn...

De commentaren zijn gesloten.