06-02-08

Ik rookte even verder in Sofia, Bulgarije (3)

Frans is één van de belangrijkste talen in Bulgarije. 40% van alle Bulgaren spreekt deze taal. Dat maakt het communiceren met tweetalige Belgen een stuk makkelijker.

Nederlands is in opmars. Raar maar waar, maar veel Bulgaren leren deze taal via hun werk. Heel wat Belgische bedrijven blijken immers actief in Bulgarije. Zaken ga ik hier verder niet bespreken, maar ik wil wel nog wat kwijt over dit bergactige land.

Bij het schatten met mijn metsersoog vermoed ik dat Bulgarije een keer of 3 de oppervlakte van België moet zijn. Als ik alle benen tel en ik deel dit cijfer door twee, dan kom ik in totaal aan ongeveer 7 miljoen inwoners. Een dun bevolkt land dus. Niet verwonderlijk gezien de vele bergen en quasi onherbergzame gebieden. 

De adem van het Oostblok is nog niet helemaal weg. De talrijke typische hokjesblokken staan er vuil en verwaarloosd bij, maar deze kleine appartementjes hebben er wel voor gezorgd dat bijna elke Bulgaar huiseigenaar is. De overheid heeft deze woningen immers voor een prikje verkocht, net na de val van het communisme daar. Een ander opmerkelijk cijfer dat niet bevestigd werd is dat 97% van de Bulgaren rookt. Opmerkelijk maar begrijpelijk. Een pakje sigaretten kost er slechts 1/3 van de prijs in België. 

De prijzen in de hoofdstad voor vastgoed liggen er op hetzelfde niveau als in Brussel. Als je dan in het achterhoofd houdt dat de doorsnee Bulgaar ongeveer 1/4e verdient van de modale Belg snap je waarom je er vooral buitenlanders en maffiosi vindt...

De commentaren zijn gesloten.